Kubusiowa pychotka świąteczna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatne ciasto na biszkoptach z masą budyniową przygotowaną na soczku „Kubuś”, oraz z bitą śmietaną. Ciasto jest lekkie, delikatne, wystarczająco słodkie, a zarazem sycące.Pasuje na codzien jak i na swiateczny stół.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    6 jajek
    20 dag cukru
    15 dag mąki
    5 dag mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:Składniki na biszkopt kakaowy:

    3 jajka, 10 dag cukru,
    10 dag mąki,3 dag mąki ziemniaczanej ,
    1\2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 ,5 łyzeczki ciemnego kakao-

    Masa budyniowa:

    900ml soku Kubuś (= jedna duża, szklana butelka o smaku truskawkowym
    3 budynie waniliowe bez cukru
    2 łyżki cukru
    200g masła

    Bita śmietana:

    700ml słodkiej śmietany 30 procentowej
    2,5 łyżeczki cukru waniliowego
    2 śmietan-fix ALE NIEKONIECZNIE-ja uzyłam .
    ........
    oraz troche kakao do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sok

Kubusiowa pychotka świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt jasny:Mąkę i proszek do pieczenia razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę powoli dodając cukier, następnie co jakiś czas dodawać żółtka,potem mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w180 st. około 35 minut.Wystudzić. 2.Biszkopt ciemny: Upiec biszkopt: Postępujemy podobnie jak ..biszkopt jasny , + dodac kakao..Piec w 180 st , około 35 minut.

    2 Przygotowanie masy smietankowej:

    Bitą śmietanę ubić- dodać śmietan-fix. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wyłożyć na połowe jasnego biszkoptu,
    przykryc ciemnym biszkoptem( jesli jest nieco wysoki , scinamy lekko wierzch)
    Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować , aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
    Na ciemny biszkopt wyłożyć masę kubusiowa.
    Przykryc druga połowa jasnego biszkoptu.Na wierzch rozsamrowac reszte masy smietankowej, i delikatnie posypac kakao.


    Ciasto wstawić do lodówki.
    Smacznego:

Porady

najpierw przygotujmy mase z kubusia bo budyń musi ostygnąć. blacha o wymiarach 24 na 36

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować