Trójsmakowa chałka

5 (176 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Trójsmakowa chałka drożdżowa: mleczna, kakaowa i makowa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    30 g cukru
    250 g mąki
    1 małe jajko
    50 ml oleju
    szczypta soli
    1 czubata łyżeczka kakao
    1 płaska łyżeczka maku
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Trójsmakowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski, zalać letnim mlekiem, dodać cukier i sól, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną część odłożyć.
  • 2. Do drugiej części dodać kakao, wyrobić na jednolite w kolorze ciasto.
  • 3. Do trzeciej części dodać mak, wyrobić ciasto.
  • Trójsmakowa chałka 4. Każde ciasto uformować na kształt wałka o długości ok.28 cm. Wałki ułożyć jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie razem zlepić z jednego brzegu. Zapleść warkocz, zlepić na końcu, podwinąć lekko brzegi.
  • 5. Chałkę zostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
  • 6. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować