Trójsmakowa chałka

  • wyświetlono: 1015 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Trójsmakowa chałka drożdżowa: mleczna, kakaowa i makowa.

Bez nazwy-2
  • 70min

Składniki

20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
30 g cukru
250 g mąki
1 małe jajko
50 ml oleju
szczypta soli
1 czubata łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka maku

Sposób przygotowania przepisu:

Trójsmakowa chałka

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski, zalać letnim mlekiem, dodać cukier i sól, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną część odłożyć.
  • 2. Do drugiej części dodać kakao, wyrobić na jednolite w kolorze ciasto.
  • 3. Do trzeciej części dodać mak, wyrobić ciasto.
  • Trójsmakowa chałka4. Każde ciasto uformować na kształt wałka o długości ok.28 cm. Wałki ułożyć jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie razem zlepić z jednego brzegu. Zapleść warkocz, zlepić na końcu, podwinąć lekko brzegi.
  • 5. Chałkę zostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
  • 6. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciechałkamakciasto drożdżowekakaosłodkie bułeczkipieczywosłodkie bułkisłodkie pieczywosłodkie ciasto drożdżoweciasto drożdżowe kakaoweciasto drożdżowe makowetrójsmakowe ciasto drożdżowetrójsmakowa chałka

Komentarze

Podobne przepisy

image-2at19fp

Dodane przez: Magster

CHAŁKA DROŻDŻOWA

Tradycyjna chałka drożdżowa obok...

Chałka drożdżowa

Dodane przez: Agusia23

Chałka drożdżowa

Przepyszna chałka pieczona nie...

Domowa chałka

Dodane przez: Fibik001

Domowa chałka

Chałka jest przepyszna, puszysta...

Maślana chałka

Dodane przez: anemon

Maślana chałka

Chałka to tradycyjny lekko słodki...

Maślana chałka

Dodane przez: jolantagłówka

Maślana chałka

Smakuje nawet z samym masłem. Z...

Domowa Chałka z kruszonką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowa chałka z kruszonką

Jest rewelacyjna z masełkiem. Kiedy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE