Trójsmakowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miski, zalać letnim mlekiem, dodać cukier i sól, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną część odłożyć.
2.Do drugiej części dodać kakao, wyrobić na jednolite w kolorze ciasto.
3.Do trzeciej części dodać mak, wyrobić ciasto.
4.Każde ciasto uformować na kształt wałka o długości ok.28 cm. Wałki ułożyć jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie razem zlepić z jednego brzegu. Zapleść warkocz, zlepić na końcu, podwinąć lekko brzegi.
5.Chałkę zostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
6.Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Komentarze