Przepis na to ciasto jest ostatnio bardzo popularny na blogach kulinarnych,szczególnie z dodatkiem malin. Ja upiekłam je z morelami i wyszła niezła pychotka.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
2.Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać polówki moreli i łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze