Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać.
Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
2.Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
3.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać,poukładać morele pocięte na połówki bądź ćwiartki,lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić,oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze