Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jagodową, przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Pod koniec wyłożyć bezę i podpiec ok. 10 minut.
2.Budyń jagodowy: Owoce przełożyć do rondelka, podlać niewielką ilością wody ok. ¼ szklanki. Prażyć przez 7 – 10 minut. Na koniec wsypać cukier, suchą galaretkę oraz wlać rozrobione w połowie szklanki wody budynie wraz z mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając gotować przez 1 minutę. Ewentualnie dosłodzić do smaku
3.Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos, wymieszać łyżką.
Komentarze