Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto z mocno jagodowym akcentem, który zostaję doskonale podkreślony przez kokosową bezę. Pycha!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    5 żółtek
    2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń jagodowy:
    1200g owoców
    2 budynie waniliowe
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 galaretka owoce leśne
    4 -5 łyżek cukru

    Beza kokosowa:
    5 białek
    ¾ szklanki cukru pudru
    100g kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jagodową, przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Pod koniec wyłożyć bezę i podpiec ok. 10 minut.
  • 2. Budyń jagodowy: Owoce przełożyć do rondelka, podlać niewielką ilością wody ok. ¼ szklanki. Prażyć przez 7 – 10 minut. Na koniec wsypać cukier, suchą galaretkę oraz wlać rozrobione w połowie szklanki wody budynie wraz z mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając gotować przez 1 minutę. Ewentualnie dosłodzić do smaku
  • 3. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos, wymieszać łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować