Krokiety z mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Wszystko razem zmiskować. Smażyć cienkie, niedopieczone naleśniki.
2.Farsz:
Udka ugotować do miękkości, obrać od kości i skóry zmielić. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół, potem na plasterki, cebulę w kostkę. Podsmażyć pieczarki z cebulą na odrobinie masła, kiedy wyjdzie woda doprawić kucharkiem, pieprzem i papryka (po troszku bo potem farsz też trzeba przyprawić), kiedy cebula będzie miękka oddcedzić z wody dodać do zmielonego mięsa. Jeżeli używamy ser to zetrzeć go na dużych oczkach i dodać do farszu. Dodać jajka, przyprawić i dobrze wyrobić. Jeżeli farsz wydaje się za suchy można dodać jeszcze jedno jajko.
3.Brać niedużo farszu można sformować sobie wałeczek, nakładać na naleśnik na prawie górę naleśnika, najpierw zwinąć boki a potem od góry w dół. Panierować w jajku i bułce. Zaczynać smażyć od miejsa gdzie kończy się zwijanie naleśnika i żeby lekko się przypiekło, wtedy sie nie rozwinie. Smażyć po obu stronach, nie trzeba po bokach bo tam nie trzeba panierować.
Porady
Można dodać mięso z rosołu lub na przykład ugotować zupę na udkach np barszczyk czerwony lub jakąś inną :)
Komentarze