Krokiety z mięsem drobiowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Idealnie pasują do czerwonego barszczu. Mięsko może być również takie z rosołu

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Naleśniki
    5 jajek
    5 szkl mąki
    4 szkl mleka
    1 szkl wody
    trochę proszku do pieczenia

    Farsz:
    4 udka
    ok ½ kg pieczarek
    100g sera żółtego (ewentualnie)
    1 cebula
    ok 2 jajka
    kucharek, pieprz, papryka słodka wędzona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z mięsem drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Wszystko razem zmiskować. Smażyć cienkie, niedopieczone naleśniki.
  • 2. Farsz:
    Udka ugotować do miękkości, obrać od kości i skóry zmielić. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół, potem na plasterki, cebulę w kostkę. Podsmażyć pieczarki z cebulą na odrobinie masła, kiedy wyjdzie woda doprawić kucharkiem, pieprzem i papryka (po troszku bo potem farsz też trzeba przyprawić), kiedy cebula będzie miękka oddcedzić z wody dodać do zmielonego mięsa. Jeżeli używamy ser to zetrzeć go na dużych oczkach i dodać do farszu. Dodać jajka, przyprawić i dobrze wyrobić. Jeżeli farsz wydaje się za suchy można dodać jeszcze jedno jajko.
  • 3. Brać niedużo farszu można sformować sobie wałeczek, nakładać na naleśnik na prawie górę naleśnika, najpierw zwinąć boki a potem od góry w dół. Panierować w jajku i bułce. Zaczynać smażyć od miejsa gdzie kończy się zwijanie naleśnika i żeby lekko się przypiekło, wtedy sie nie rozwinie. Smażyć po obu stronach, nie trzeba po bokach bo tam nie trzeba panierować.

Porady

Można dodać mięso z rosołu lub na przykład ugotować zupę na udkach np barszczyk czerwony lub jakąś inną :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować