Niezawijane gołąbki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Kiedy mamy ochotę na gołąbki a nie chcemy robić tych bardziej pracochłonnych w kapuście to bardzo te polecam

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
    ¼ główki białej kapusty
    ½ literatki ryżu
    ½ literatki kaszy manny
    1 większa cebula
    1 bułka kajzerka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Niezawijane gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Niezawijane gołąbki 1. Kapustę poszatkować i nasolić. Ostawić na ok 1-2 godz żeby zmiękła, potem odcisnąć.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce

    Do miski wrzucić mięso, ryż, kaszę, cebulę, bułke namoczoną w wodzie, mąkę, jajko i przyprawy (1łyżeczka kucharka, ½ łyżeczki pieprzu ewentualnie trochę czosnku granulowanego, lub drobno pokrojony 1 ząbek), nie należy dużo solić bo kapusta jest słona. Dobrze wyrobić
  • Niezawijane gołąbki 2. Dodać odciśniętą kapustę i jeszcze raz wyrobić
  • Niezawijane gołąbki 3. formować nieduże kotleciki bo jeszcze urosną trochę, obtoczyć je z każdej strony w bułce tartej i podsmażyć na rozgrzanym smalcu, tak żeby na zewnątrz lekko się zarumieniły

    Włożyć podsmażone do garnka, jeśli mamy rosól to zalać rosołem, żeby wszystkie się zanurzyły, a jęsli nie to zalać wodą (można wrzucić kostkę rosołową), dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować ok 25 min, dodać przecier pomidorowy ok 2-3 łyżki, sprawdzić czy ryż jest już miękki (gołąbki nie powinny się rozpadać, ale też nie powinny być twarde mimo miękkiego ryżu), jeśli tak zagęścić lekko mąką wymieszaną z wodą. Podawać z pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

5 (197 ocen)

gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować