Niezawijane gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować i nasolić. Ostawić na ok 1-2 godz żeby zmiękła, potem odcisnąć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce
Do miski wrzucić mięso, ryż, kaszę, cebulę, bułke namoczoną w wodzie, mąkę, jajko i przyprawy (1łyżeczka kucharka, ½ łyżeczki pieprzu ewentualnie trochę czosnku granulowanego, lub drobno pokrojony 1 ząbek), nie należy dużo solić bo kapusta jest słona. Dobrze wyrobić
2.Dodać odciśniętą kapustę i jeszcze raz wyrobić
3.formować nieduże kotleciki bo jeszcze urosną trochę, obtoczyć je z każdej strony w bułce tartej i podsmażyć na rozgrzanym smalcu, tak żeby na zewnątrz lekko się zarumieniły
Włożyć podsmażone do garnka, jeśli mamy rosól to zalać rosołem, żeby wszystkie się zanurzyły, a jęsli nie to zalać wodą (można wrzucić kostkę rosołową), dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować ok 25 min, dodać przecier pomidorowy ok 2-3 łyżki, sprawdzić czy ryż jest już miękki (gołąbki nie powinny się rozpadać, ale też nie powinny być twarde mimo miękkiego ryżu), jeśli tak zagęścić lekko mąką wymieszaną z wodą. Podawać z pieczywem
Komentarze