Oponki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Zamiast serowych zrobiłam drożdżowe i okazało się, że dobrze zrobiłam. Polecam do wypróbowania.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 ½ szkl mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    2 jajka
    1 żółtko
    1 szkl ciepłego mleka
    3 łyżki roztopionej margaryny
    2 łyżki wódki
    5 łyżek cukru
    szczypta soli

Oponki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw trzeba zrobic zaczyn: drożdże wkruszyć do miski zasypać cukrem i ¼ szkl mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i ostawić na 15 min

    Resztę składników włożyć do miski do miski, oprocz tłuszczu, dodać zaczyn, dokładnie wyrobić. Na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić i odstawić na 1godz. Wyrośnięte ciasto wałkować na ok 2 cm, wykrawać szkl duże kółko a w środku kieliszkiem. Wykrojone zostawić jeszcze na 20-30 min. Smażyć w głebokim rozgrzanym tłuszczu, ale na małym ogniu żeby zdązyły dosmażyć się w środku. Gotowe polałam sosem karmelowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy