Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety:
Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Jedną cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jedno jajko, dodajemy 2 czubate łyżki mąki. Lekko solimy i doprawiamy czarnym pierzem. Wyrabiamy masę ziemniaczaną.
2.Pozostałe jajka rozkłócamy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
3.Sos pieczarkowy:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy, aż pieczarki puszczą wodę. Odparowujemy i dodajemy dwie czubate łyżki mąki. Zasmażamy. Dolewamy stopniowo 1,5 szklanki wody i mieszamy, aż sos się zagotuje. Przyprawiamy solą pieprzem i suszoną natką pietruszki.
Porady
Ziemniaki na kotlety muszą być zupełnie zimne, w przeciwnym wypadku kotlety będą się rozpadać przy przewracaniu na patelni.
Komentarze