Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

Zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i surówkę z białej kapusty.

Składniki:

  • 1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków
    2 średnie cebule
    1 jajko
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka majeranku
    gałka muszkatołowa
    słodka papryka biały pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia
    600 g pieczarek
    masło do smażenia
    1/2 szklanki wody
    5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju. Do ziemniaków dodać zarumienioną cebulkę, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy uformować kotlety, jeśli masa jest zbyt klejąca robić to zwilżonymi rękoma. Gotowe kotlety ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przygotować sos pieczarkowy. Pieczarki pokroić w plasterki lub jeśli są duże w średnią kostkę. Następnie pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle. Potem podlać wodą i dusić ok 10-15 minut. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę oraz natkę pietruszki, wymieszać i zagotować. Można ewentualnie sos zagęścić nieco mąką. Kotlety podawać polane sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować