Kotleciki robię dla mojej 20-miesięcznej córeczki, ponieważ są bardzo zdrowe, ciecierzyca może być zamiennikiem mięsa. Najczęściej podaję je z gotowanymi brokułami. Córeczka uwielbia kotleciki.
9 godz.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej i zmielonej ciecierzycy (może być też gotowa z puszki)
1 szklanka ugotowanej i zmielonej kaszy jaglanej
kilka kropel soku z cytryny
1 marchewka
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżeczki sos shoyu (sojowy ciemny)
0,5 szklanki otrąb
zmielony kminek
gałka muszkatołowa
sól
olej
Kotlety z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę moczyć w wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny ok. 8 godz. Gotować do miękkości w nowej wodzie z dodatkiem zmielonego kminku. Obrać z łusek i zmielić. Można użyć również gotowej ciecierzycy z puszki.
2.Kaszę jaglaną ugotować i zmielić, cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju, marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę kukurydzianą, sos shoyu oraz gałkę muszkatołową do smaku i sól.
3.Wymieszać składniki, uformować kotleciki, obtoczyć je w otrębach i smażyć na oleju aż się przyrumienią. Można także upiec w piekarniku, na blasze posmarowanej delikatnie olejem. Podawać z warzywami.
Komentarze