Kotlety po parysku to świetna propozycja na ekspresowy obiad. Przygotowanie zajmuje dosłownie 30 minut.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka,
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka,
4-5 jajek,
mąka do obtaczania ( może być pszenna, ja użyłam kukurydzianej),
olej do smażenia.
Kotlety po parysku ( z piersi kurczaka ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze płaskie kawałki. Rozbijamy tłuczkiem mięso z kurczaka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz słodką papryką.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Do miseczki wbijamy jajka i rozkłócamy. Na płaski talerz wsypujemy mąkę. Rozbite mięso z kurczaka obtaczamy w mące, a następnie mocno w jajku. Na kotlety wyłożone już na patelnę polewamy jeszcze po łyżce jajek. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane kotlety wychodzą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
Kotlety po parysku podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ugotowanymi ziemniakami, mizerią i pomidorkami koktajlowymi.
Porady
Tak przygotowane kotlety z piersi kurczaka wychodzą soczyste w środku i na zewnątrz chrupiące.
Komentarze