Kotlety kalafiorowo - ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na kotlety kalafiorowo - ziemniaczane. Kotlety możemy podać np. z sosem grzybowym i surówką, ale same też są smaczne.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kotlety :
    2 duże różyczki kalafiora
    1 średni ziemniak
    1/2 średniej cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    5 - 6 łyżek bułki tartej
    3 łyżki pokrojonego szczypiorku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    Ponadto :
    olej do smażenia
    woda do gotowania
    trochę soli
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Jajko

Kotlety kalafiorowo - ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety kalafiorowo - ziemniaczane 1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy trochę soli, zagotowujemy. Kalafior myjemy i odsączamy z wody. Ziemniak obieramy i myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy z kalafiorem do gotującej się wody, Gotujemy do miękkości.
    W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
    Ugotowane warzywa odcedzamy z wody i rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
    Dodajemy pokrojone warzywa oraz jajko, bułkę tartą, przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę, gdy masa jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować