Kotleciki z makaronu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

to zupełnie inna wersja, bardzo smaczna i kolorowa wykonana na 3 sposoby

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proponuję nie robić placuszków tylko formować kotleciki, wtedy ładniej wyglądają i lepiej się smażą, masa jest zwarta, nie ma potrzeby mocno rumienić, bo makaron był gotowany
    podaję proporcje na 21 sztuk:
    40 dag makaronu nitki, jeżeli zwijane, to trochę je rozkruszyć
    1 łyżka masła
    2 jajka
    200 gram smietany gęstej, kwasnej 22%
    16 gram cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru
    4 łyżki kaszy manny
    Odrobina Grenadiny dla koloru, można pominąć
    Odrobina likieru Kukułka, można pominąć
    SOS WISNIOWY
    Słoiczek drylowanych wisni osączonych z soku + 1-2 łyżki smietany gęstej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Kotleciki z makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety po usmażeniu 1. Makaron wrzucić na wrzącą wodę i ugotować. Osączyć.
    Do gorącego makaronu dodać cukier puder, wanilię, masło i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
    Wtedy dodać jajka, kaszę i smietanę. Wymieszać na jednolitą masę.
    Ja podzieliłam ją na 3 porcje .
    Do jednej dodałam odrobinkę Grenadiny, do drugiej odrobinę likieru Kukułka ,a trzecia pozostała bez dodatków.
    Ręce maczać w zimnej wodzie i formować kotleciki, układać na rozgrzany olej i usmażyć Osączyć na ręczniku papierowym.
    Wisnie ze smietaną zmiksować podręcznym blenderem. Kilka zostawić do dekoracji.
    Podać go do kotlecików. Pyszniutkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować