Kotleciki siekane z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy, pozbywamy się błon i kroimy na bardzo drobną kostkę. Umieszczamy w misce, dodajemy majonez lub jogurt, obficie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką (jeżeli przygotowujemy kotleciki dzień wcześniej, warto zakryć miskę i wstawić na noc do lodówki, jeżeli tego samego dnia, odstawić na 20 minut). Do mięsa dodajemy starty na dużych oczkach ser, jajko, posiekaną na drobną kostkę paprykę, natkę pietruszki i skrobię. Ponownie lekko doprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po jednej łyżce, lekko rozpłaszczając kotleciki. Smażymy na średnim ogniu do zarumienienia i usmażenia piersi. Podajemy jak klasyczne kotlety, z ziemniakami, ryżem, ulubioną sałatką. Smacznego!
Komentarze