Przepyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą. Szybkie w przygotowaniu i bardzo bardzo smaczne. Najsmaczniejsze kotleciki z kurczaka jakie do tej pory jedliśmy. Polecam!
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 mniejsze lub 1,5 piersi z kury
5-6 pieczarek
250 gr sera mozzarelli
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść zielonej pietruszki
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól pieprz ,papryka ostra, słodka,
do panierki jajko i bułka tarta.
Siekane kotleciki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w drobną kostkę. Solimy. Posypujemy pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Cebulkę siekamy na drobno. Wrzucamy na rozgrzaną jedną łyżkę oleju. Jak się zeszkli, dodajemy starty czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Kilka sekund jeszcze podsmażamy i dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Mieszamy i dusimy pieczarki maksymalnie dwie minuty.
Podczas, gdy pieczarki dochodzą kroimy w drobną kostkę mozzarellę. Dodajemy do niej pieczarki, mięso, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Lepiej, żeby były mniejsze, dzięki temu łatwiej przewracać je na patelni. Wystarczy obtoczyć kotleciki tak jak są w panierce i wkładać na rozgrzany tłuszcz.
Kotlety smażymy około 2 minut z każdej strony, tak, jak każde mielone, na niedużym ogniu. Podajemy tradycyjnie z surówką, ziemniakami, czy ryżem.
Komentarze