Kopytka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa. To samo wykonać z serem. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany drobno czosnek i lekko podsmażyć. Wrzucić opłukany, odsączony i drobno pokrojony szpinak. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć chwilę do odparowania wody. Odstawić do ostudzenia.Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, ser, szpinak i przyprawy do smaku. Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rolować ciasto i lekko spłaszczać. Kroić ukośne kluski i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia (ok. 2-3 min.). Podawać ze skwarkami, sosem lub smażoną cebulką. Można posypać tartym serem.
Smacznego :)
Porady
Można do ciasta dodać troszeczkę mąki ziemniaczanej ale jest to niekonieczne spowodu użycia ziemniaków.
Komentarze