Kopytka ze szpinakiem

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

Kopytka,które uwielbiają nie tylko dzieci ale i dorośli,którzy nie przepadają za szpinakiem. Zdrowe i smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1/2 kostki sera białego
    450-500 g świeżego (lub mrożonego) szpinaku
    1 jajko
    ok.1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Ser

Kopytka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa. To samo wykonać z serem. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany drobno czosnek i lekko podsmażyć. Wrzucić opłukany, odsączony i drobno pokrojony szpinak. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć chwilę do odparowania wody. Odstawić do ostudzenia.Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, ser, szpinak i przyprawy do smaku. Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciasto podzielić na części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rolować ciasto i lekko spłaszczać. Kroić ukośne kluski i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia (ok. 2-3 min.). Podawać ze skwarkami, sosem lub smażoną cebulką. Można posypać tartym serem.

    Smacznego :)

Porady

Można do ciasta dodać troszeczkę mąki ziemniaczanej ale jest to niekonieczne spowodu użycia ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować