Kopytka dyniowe

0 (0 ocen)

Znakomity dodatek do mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze odsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.

Składniki:

  • 330 g musu z dyni Hokkaido
    370 g ziemniaków ugotowanych
    1 jajo
    200 g mąki + dodatkowo do podsypywania.
    1 łyżeczka papryki w płatkach
    1/2 łyżeczki pieprzu
    kilka listków szałwii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kopytka dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać widelcem mus z dyni, ziemniaki , jajko, mąkę, pieprz i paprykę.
  • 2. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek grubości ok 2 -3 cm. W razie potrzeby podsypać dodatkowo mąką. Ciasto powinno się dobrze formować i nie kleić, ale nie powinno być zbyt sztywne.
  • 3. Każdy wałek pociąć na kluski. Zagotować wodę, posolić, kluski wrzucać partiami na wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze jakieś 30 sek. - 1 min. Wyłowić łyżką cedzakową.
  • 4. Przed podaniem wrzucić na patelnię z masłem i kilkoma listkami szałwii, przysmażyć na złoto. Smacznego!

Porady

* Mus z dyni: Dynię umyć, przeciąć na pól, pestki wyjąć, ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus. Potrzebne nam będzie ok 1/3 (330g ) musu, resztę możemy włożyć do słoiczków i wykorzystać do innych dań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Szałwia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować