Kopytka dyniowe

  • wyświetlono: 151 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam kopytka i wszystkie ich nietuzinkowe odmiany. Sezon na dynię w pełni, dlatego wykorzystałam ją do przygotowania pysznych kopytek, które możemy podawać w wersji wytrawnej, jak również na słodko.

Kasia Futka
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

- 500 g ziemniaków

- 350 g puree z dyni Hokkaido

- 200 g mąki pszennej

- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 jajko

- 0,5 łyżeczki kurkumy

- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka dyniowe

  • 1. Na początku przygotowujemy puree z dyni Hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus*.

    * Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Ja swój mus przygotowałam z części obranych, a części nie obranych kawałków. Skórka dodaje intensywniejszego smaku i zagęszcza delikatnie strukturę musu. Jeśli nasza dynia jest dość zwarta i mączysta to zmiksujmy ją bez skórki, jeśli natomiast miąższ jest wodnisty to warto zmiksować go ze skórką lub po prostu delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.
  • 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej oraz puree z dyni. Na środek wbijamy jajko, dodajemy kurkumę, sól oraz pieprz do smaku i zagniatamy wszystko na jednolite ciasto *.

    * Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, podsypmy je mąką.
  • 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy ociekną z wody, polewamy je odrobiną oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały. Życzę smacznego! :)

Porady

Kopytka możemy podawać jako samodzielne danie lub dodatek do wszelkiego rodzaju sosów i gulaszów. Kopytka sprawdzą się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej np. posypane cukrem lub z dodatkiem świeżych owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kopytkakopytka inaczejkopytka dyniowekolorowe kopytkakopytka z dynią

Komentarze

Podobne przepisy

Kolorowe kopytka

Dodane przez: kuchenny świat

Kolorowe kopytka

Zapraszam na pyszne kopytka Dodałam...

Domowe kopytka

Dodane przez: kuchenny świat

Domowe kopytka

Zapraszam na domowe kopytka. Możemy...

Kopytka

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Kopytka jak u babci

Można podać je do gulaszu z indyka...

Kopytka z serem i ziemniakami

Dodane przez: PatiGotuje

Kopytka z serem i ziemniakami

W moim rodzinnym domu kopytka zawsze...

Kopytka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kopytka z sosem kurkowym

Kopytka to takie kluski ziemniaczane....

Kopytka - leniwe

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tradycyjne kopytka ziemniaczane okraszane...

Tradycyjne polskie danie, które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE