Kopytka dyniowe

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne dyniowe kopytka o obłędnie pomarańczowym kolorze, smakują wyśmienicie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g puree z dyni Hokkaido
    120g mąki pszennej
    1 jajko
    sól do smaku
    masło do smażenia.
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka

Kopytka dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka 1. Puree z dyni wymieszać dokładnie z mąką, jajkiem, szczyptą soli na jednolite i gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić w ukośne kawałki i widelcem zrobić rowki po obu stronach. Kopytka wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 3- 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i przelać zimną wodą aby się nie sklejały. Po ugotowaniu podsmażyć na maśle.

Porady

Jak zrobić puree: Dynię kroimy w plastry i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Plastry dyni wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut. Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy bardzo dokładnie blenderem na gładkie puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować