Konfitura truskawkowa

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.

Konfitura truskawkowa: intensywnie pachnąca truskawkami, z dużymi kawałkami owoców. Wykonana całkowicie tradycyjnie, tak jak to robiły nasze Babcie: bez żadnych cukrów żelujących, smażona przez kilka dni. Opłacało się stać kilka dni nad garnkiem i mieszać, mieszać i mieszać...

  • 5 godz.

Składniki:

  • 3 kg truskawek
    1,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proporcje są następujące: na 1 kg truskawek dajemy 500 g cukru. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Truskawki przekładamy do dużego garnka - najlepiej takiego o grubym dnie - i zasypujemy cukrem. Tak przygotowane truskawki odstawiamy na około 12 godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie truskawki zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około 25-30 minut. Zagotowane truskawki pozostawiamy do kolejnego dnia i następnie smażymy je na bardzo małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, pamiętając o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliły. Kolejnego dnia - jeśli zimna konfitura ma pożądaną konsystencję - doprowadzamy ją do wrzenia i przekładamy do czystych słoików. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Natomiast jeśli okazałoby się, że konfitura jest jeszcze zbyt rzadka, to gotujemy ją dalej do czasu aż nabierze odpowiedniej gęstości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować