Knedle z serem ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Wszyscy znamy knedle ze śliwkami, są z ciasta ziemniaczanego a ponieważ lubię kombinować postanowiłam do ziemniaków dodać ser i wyszły wspaniałe knedle z serem ze śliwkami.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - ser biały 3 krotnie mielony: 0.4 kilograma
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 0.45 kilograma
    - mąka ziemniaczana: 7 dekagramów
    - śliwki - węgierka dąbrowicka: 1 kilogram
    - migdały: 10 dekagramów
    - miód wielokwiatowy: 3 łyżki
    - miód pitny czwórniak: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Knedle z serem ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • knedle z serem ze śliwkami 1. Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Przetrzeć przez sito, zostawić do ostygnięcia.
    Migdały włożyć do miksera dodać miód i miód pitny, lekko zmiksować.
    Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki a na im miejsce włożyć migdały.
    Ser zetrzeć na tarce dodać do niego ziemniaki, obie mąki, jajka i sól.Szybko zagnieść. Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozklepywać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować kule. Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 5 minut od wypłynięcia.
    Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować