Zapiekane kotleciki z brukselką to ciekawa propozycja na podanie tradycyjnych mielonych.
40 min
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu:
600 g szynki wieprzowej
500 g brukselki
400 g pomidorów z puszki bez skórki
składnik podstawowy dodatkowy:
100 g sera żółtego
składniki robocze:
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki cukru
sól]
pieprz
olej do smażenia
Klopsy z brukselką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę mielimy razem z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy jajko, bułkę tartą i 1/2 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy kotleciki wielkości brukselki. Smażymy na oleju na złoty kolor.
2.Z brukselki usuwamy wierzchnie liście, odcinamy końcówkę, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 10 minut. Kapusta powinna być jeszcze lekko twarda, jędrna.
3.Pomidory z puszki miksujemy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.
4.W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i usmażone kotleciki, zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy 15 minut.
Podajemy na gorąco.
Komentarze