Klops z mozzarellą i śliwką suszoną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do tej pory śliwkę suszoną najczęściej dodawałam do schabu, dlatego postanowiłam spróbować nadziać nią klops ;) Dodałam też mozzarellę i w efekcie końcowym otrzymałam doskonale soczysty, aromatyczny i bardzo smaczny klops, gdzie śliwka i mozzarella jest idealnie wyczuwalna i dodaje mu więcej walorów smakowych :)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
    500 g mięsa mielonego z łopatki
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    pieprz
    2 jajka
    5 łyżek bułki tartej
    20 g prażonej (zapiekanej) cebulki
    1/3 szklanki zimnej wody
    125 g sera mozzarella (waga po osączeniu)
    100 g śliwki suszonej
    2 łyżki posiekanego świeżego koperku (około 4 g)
    siemię lniane do posypania
    olej do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Szynki

Klops z mozzarellą i śliwką suszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mozzarellę kroimy w plastry. Mięso przekładamy do miski, dodajemy prażoną cebulkę, koperek, bułkę tartą, przyprawiamy, wbijamy jaka.
  • 2. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką dodając po trochu zimnej wody. Następnie formujemy rękoma klops, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • 3. Na całej jego długości robimy szersze wgłębienie ręką i rozkładamy w nim mozzarellę a na niej śliwki. Następnie górę łączymy z powrotem razem i wyrównujemy.
  • 4. Wierzch posypujemy siemieniem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C od przykryciem przez około 70-90 minut (przez pierwsze 40 min piekłam bez termoobiegu).

Porady

Podajemy do obiadu polane sosem lub kroimy na kanapki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować