Klopsiki z szynki w sosie serowo-porowym

4.5 (154 ocen)

  • 40 min

Delikatne klopsiki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie serowo-porowym. Szybki, sycący i przede wszystkim bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.

  • 40 min

Składniki:

  • Klopsiki:
    -1 kg szynki wieprzowej bez kości
    -2 jaja
    -2 łyżki bułki tartej
    -1 łyżka papryki słodkiej
    -1/2 łyżeczki chilli pieprzu cayenne
    -1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -3-4 łyżki mąki

    Sos:
    -1 l wody
    -100 g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą
    -3 plastry sera żółtego
    -1 por (biała część)
    -1 łyżka masła
    -1 łyżka skrobii ziemniaczanej
    -pieprz do smaku

    dodatkowo:
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Klopsiki z szynki w sosie serowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, chilli pieprzy cayenne, paprykę słodką i przyprawę uniwersalną. Mieszamy na jednolitą masę.
  • 2 2. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto.
  • 3 3. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony w talarki i podsmażony na maśle por oraz pokrojony w kostkę ser żółty i topiony. Gotujemy mieszając od czasu do czasu aż ser się rozpuści. Gdy tak się stanie skrobię ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i energicznie mieszając sos wlewamy do garnka. Zagotowujemy, doprawiamy pieprzem. Pulpeciki podajemy z makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Sery Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować