Delikatne klopsiki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie serowo-porowym. Szybki, sycący i przede wszystkim bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.
40 min
Składniki:
Klopsiki:
-1 kg szynki wieprzowej bez kości
-2 jaja
-2 łyżki bułki tartej
-1 łyżka papryki słodkiej
-1/2 łyżeczki chilli pieprzu cayenne
-1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
-3-4 łyżki mąki
Sos:
-1 l wody
-100 g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulą
-3 plastry sera żółtego
-1 por (biała część)
-1 łyżka masła
-1 łyżka skrobii ziemniaczanej
-pieprz do smaku
Klopsiki z szynki w sosie serowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, chilli pieprzy cayenne, paprykę słodką i przyprawę uniwersalną. Mieszamy na jednolitą masę.
2.Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto.
3.Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony w talarki i podsmażony na maśle por oraz pokrojony w kostkę ser żółty i topiony. Gotujemy mieszając od czasu do czasu aż ser się rozpuści. Gdy tak się stanie skrobię ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i energicznie mieszając sos wlewamy do garnka. Zagotowujemy, doprawiamy pieprzem. Pulpeciki podajemy z makaronem. Smacznego!
Komentarze