Kaszotto gryczane

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Pyszny zdrowy obia, który można przygotować w niespełna pół godziny.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dag kaszy gryczanej palonej

    1,5 małej cukinii

    1 średnia marchewka

    10 dag parmezanu

    gorący wywar warzywny (około 800 ml)

    1 średnia cebula

    2 łyżki oleju rzepakowego

    2 łyżki masła

    sól

    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaszotto gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę.

    Na patelni rozgrzewamy olej wraz z łyżką masła. Wrzucamy cebulę, podsmażamy przez 1,5 minuty.

    Dodajemy kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy przez kolejne 1,5 minuty. Wlewamy po 100 ml wywaru, kolejną porcję dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie całkowicie wchłonięty przez kaszę.

    Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy w talarki. Dodajemy do kaszy po 5-8 minutach od wlania pierwszej porcji wywaru. W czasie smażenia co chwilę dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

    Gdy kasza będzie już niemal miękka, dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę.

    Parmezan ścieramy na grubych oczkach i również dodajemy do kaszy wraz z pozostałym masłem. Mieszamy dokładnie do chwili całkowitego połączenia się składników.

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Zamiast kaszy palonej, można użyć także niepalonej lub pęczaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować