Karmelizowane banany w naleśnikowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Z podanych składników zmiksować gładkie ciasto i usmażyć naleśniki. Do deseru potrzebne są 4 sztuki.
- Każdy naleśnik położyć na odwróconej szklance lub kieliszku do koniaku formułując koszyczek.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na 12 minut.
- Wyjąć i po wystygnięciu zdjąć ze szklanek naleśnikowe miseczki.
2.- Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
- Zdjąć płatki, rozpuścić masło i dodać cukier brązowy, mieszać aż się skarmelizuje.
- Wrzucić pokrojone w plasterki banany, chwilkę przemieszać.
- Wlać rum i podpalić zapałką. Potrząsać patelnią uważając równocześnie na grzywkę!
- Banany wyłożyć do naleśnikowych miseczek i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze