Karkówka pieczona w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na plastry o grubości ok 1cm. Oprószyć przyprawą do wieprzowiny z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Kapustę wypłukać dwukrotnie żeby nie była mocno kwaśna, odcisnąć wodę i posiekać, jeżeli jest mocno długa. Kapustę wymieszać z przyprawą do bigosu, listkami laurowymi, zielem, jałowcem, kminkiem i pieprzem.
2.Na dno naczynia do zapiekania polać 3 łyżki oleju, wyłożyć połowę kapusty a na kapuście ułożyć mięso na przemian z plastrami cebuli. Ewentualnie jeszcze doprawić. Całość przykryć pozostałą kapustą a na wierch rozprowadzić 2 łyżki oleju. Piec ok 1,5 godziny w 190 stopniach.
Komentarze