Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

To danie to świetny sposób na szybki i smaczny obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g ryżu
    400 g piersi kurczaka
    1 opakowanie azjatyckiej mieszanki warzyw mrożonych
    1 butelka przecieru pomidorowego domowego lub 4 pomidory pozbawione skórki i pestek
    2 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    1l bulionu (może być z kostki)
    5 łyżek oleju
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka 1. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i drobno siekamy. Połowę oleju podgrzewamy w patelni o wysokich brzegach, wrzucamy kurczaka i delikatnie obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy na bok. Na patelnię wylewamy pozostałą część oleju i dorzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i surowy ryż - chwilę podsmażamy.
  • 2. Do ryżu z cebulą i czosnkiem dolewamy połowę bulionu oraz przecier pomidorowy (lub pomidory), podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Jeśli ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną część bulionu (ja zużyłam cały litr). Po około 10 minutach gotowania, dodajemy opakowanie warzyw mrożonych wraz z przyprawami oraz kurczaka. Gotujemy wszystko razem do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu - mi to zajęło łącznie około 25 minut ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować