Jajka na ogórkowym sosie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W dzień Wielkanocy, na stołach prim wiodą jajka. Tym razem wybrałam taką formę podania-smacznie, ogórkowo i kolorowo.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    Sos:
    1 ogórek zielony
    2 ogórki kiszone
    2 ząbki posiekanego czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    2 łyżki śmietany 18%
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    3 rzodkiewki
    kilka kaparów z zalewy
    kilka nadziewanych oliwek
    listki natki pietruszki
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Sosy

Jajka na ogórkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jajka obieram i kroję na pół. Ogórka zielonego obieram-3/4 trę na tarce o dużych oczkach, resztę pozostawiam do dekoracji. Startego ogórka posypuję lekko solą, gdy puści sok, odciskam go.Ogórka kiszonego też trę na tarce o dużych oczkach. Do ogórków-zielonego i kiszonych dodaję majonez, jogurt,śmietanę, czosnek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Sos nakładam na talerz, na sosie układam jajka, jajka dekoruje pozostałym ogórkiem zielonym, rzodkiewką, kaparami, pokrojonymi oliwkami, natką pietruszki. Całość osypuję czubrycą.

Porady

Sos ogórkowy można przygotować wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować