Jajka w sosie chrzanowym na ciepło

  • wyświetlono: 3584 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło to idealne danie nie tylko na świąteczny stół.

smak i uczucie
  • 7 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

7 jajek
50 g masła
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
2-3 łyżeczki chrzanu (według własnego smaku)
200 g śmietany 18%
1 szklanka bulionu warzywnego
sól
biały pieprz
koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło

  • 1. Jajka ugotować na twardo i oskubać ze skorupek.
    Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę, wlać bulion i cały czas mieszając chwilę gotować.
    Dodać śmietanę, sól, pieprz i chrzan. Wszystko razem zagotować mieszając.
    Jajka ułożyć na półmisku i zalać gorącym sosem. Posypać posiekanym koperkiem.
    Gdy sos jest zbyt gęsty dolać bulionu i wymieszać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkakoperekchrzanWielkanocsos

Komentarze

Podobne przepisy

jajka

Dodane przez: viki2903

jajka zapiekane w chrupiących koszyczkach

muffiny śniadaniowe z jajek

jajka

Dodane przez: viki2903

Jajka zapiekane z soczewicą w pomidorach

Jajka zapiekane, a pod nimi rozgrzewająca...

Jajka w szynce

Dodane przez: czarrna

Jajka w szynce

Zdrowe śniadanie :)

Jajko w kokilce

Dodane przez: justi2401

Jajka zapiekane z parówkami, pomidorami i...

Smaczne, sycące i pożywne ciepłe...

Jajka po florentyńsku ze szparagami i sosem holenderskim

Dodane przez: Marta – redaktor

Jajka po florentyńsku ze szparagami i sosem...

Kilkakrotnie pytano mnie, które...

Jajka faszerowane łososiem w wersji fit

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Jajka faszerowane łososiem w wersji fit

Jajka faszerowane to nieodłączna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE