Pyszne,wilgotne i aromatyczne ciasto. Jabłecznik zaparzany zawsze się udaje.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę ok. 22/31 cm, może być troszkę mniejsza.
4 jajka
¾ szklanki drobnego cukru
2 szklanki mąki pszennej
250 gram masła naturalnego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat arakowy
ok. 1,5 kg jabłek ( 5 sztuk dużych wystarczy) lub śliwek
cynamon.
Sok z 0,5 małej cytryny
1 szczypta soli
Jabłecznik zaparzany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę natłuścić i wysłać papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
1 szklankę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Obrane jabłka pokroić na cząstki, skropić cytryną i wymieszać.
Masło stopić.Jajka utrzeć z solą i cukrem na puch, po około 7-8 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i miksując stopniowo dodawać 1 szklankę mąki, następnie gorące masło a po nim mąkę z proszkiem i aromat arakowy. 1/5 ciasta wylać na dno formy, na nie gęsto ułożyć owoce/ jabłka, wylać resztę ciasta, rozprowadzić je po całości i wyłożyć resztę jabłek. Posypać cynamonem. Piec 1 godzinę, do tzw suchego patyczka.Ciasto jest pyszne, wilgotne.
Komentarze