Jabłecznik zaparzany

5 (149 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne,wilgotne i aromatyczne ciasto. Jabłecznik zaparzany zawsze się udaje.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę ok. 22/31 cm, może być troszkę mniejsza.
    4 jajka
    ¾ szklanki drobnego cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    250 gram masła naturalnego
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat arakowy
    ok. 1,5 kg jabłek ( 5 sztuk dużych wystarczy) lub śliwek
    cynamon.
    Sok z 0,5 małej cytryny
    1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznik zaparzany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę natłuścić i wysłać papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    1 szklankę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Obrane jabłka pokroić na cząstki, skropić cytryną i wymieszać.
    Masło stopić.Jajka utrzeć z solą i cukrem na puch, po około 7-8 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i miksując stopniowo dodawać 1 szklankę mąki, następnie gorące masło a po nim mąkę z proszkiem i aromat arakowy. 1/5 ciasta wylać na dno formy, na nie gęsto ułożyć owoce/ jabłka, wylać resztę ciasta, rozprowadzić je po całości i wyłożyć resztę jabłek. Posypać cynamonem. Piec 1 godzinę, do tzw suchego patyczka.Ciasto jest pyszne, wilgotne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować