Golonka w piwie

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Rarytas dla wielbicieli golonki. Bardzo soczysta i delikatna

  • 60 min

Składniki:

  • 2 golonki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    4 żąbki czosnku
    250 ml jasnego piwa
    ziele angielskie
    liście laurowe
    sól, pieprz
    kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć i ewentualnie opalić z włosków. Włożyć do garnka, dodać obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę przekrojoną na pół i 2 żabki czosnku. Zalać wodą, żeby golonki były zanurzone, posolić popieprzyć, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, dodać kostkę rosołowąi gotować ok.1.5 godziny.
  • 2. Następnie wyjąć golonki z wywaru i lekko ostudzić. Ponacinać skórę w kilku miejscach. 2 ząbki czosnku rozetrzeć a solą i natrzeć golonki. Włożyć golonki do żaroodpornego naczynia, zalać piwem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec najpierw w tem 200°C przez ok. 15-20 min a następnie zmniejszyć tem do 180 °C i piec 1,5 godz od czasu do czasu polewając piwem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować