Golonka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki umyć i ewentualnie opalić z włosków. Włożyć do garnka, dodać obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę przekrojoną na pół i 2 żabki czosnku. Zalać wodą, żeby golonki były zanurzone, posolić popieprzyć, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, dodać kostkę rosołowąi gotować ok.1.5 godziny.
2.Następnie wyjąć golonki z wywaru i lekko ostudzić. Ponacinać skórę w kilku miejscach. 2 ząbki czosnku rozetrzeć a solą i natrzeć golonki. Włożyć golonki do żaroodpornego naczynia, zalać piwem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec najpierw w tem 200°C przez ok. 15-20 min a następnie zmniejszyć tem do 180 °C i piec 1,5 godz od czasu do czasu polewając piwem.
Komentarze