Golonka to pyszne danie, ale przygotowuje dość długo. Dlatego proponuje na wywarze z jarzynami przygotować zupę, a golonkę zjeść w tej formie na kolację
2 godz.
Składniki:
Golonka ugotowana wcześniej w wywarze jarzynowym – pozbawiona kości, podzielona na porcje
0.5 szklanki ulubionego piwa
2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub Dijon
0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
Golonka muśnięta miodem i musztardą z nutką piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 st C. Skórę ugotowanej golonki lekko nacinamy i całą nacieramy solą. Z piwa, musztardy, miodu i pieprzu Cayenne przygotowujemy marynatę. Posoloną golonkę wsadzamy do marynaty na 15 minut. Po tym czasie golonkę przekładamy do blachę dopieczenia i polewamy częścią marynaty, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie polewamy golonkę resztą marynaty i pieczemy jeszcze 15 minut po tym czasie skórka golonki powinna się zarumienić i zrobić odpowiednio chrupiąca. (Jeśli potrzeba przedłużamy czas pieczenia dodatkowo możemy ustawić funkcję grilla).
Komentarze