Golonka muśnięta miodem i musztardą z nutką piwa

4.48 (193 ocen)

  • 2 godz.

Golonka to pyszne danie, ale przygotowuje dość długo. Dlatego proponuje na wywarze z jarzynami przygotować zupę, a golonkę zjeść w tej formie na kolację

  • 2 godz.

Składniki:

  • Golonka ugotowana wcześniej w wywarze jarzynowym – pozbawiona kości, podzielona na porcje
    0.5 szklanki ulubionego piwa
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub Dijon
    0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka muśnięta miodem i musztardą z nutką piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 st C. Skórę ugotowanej golonki lekko nacinamy i całą nacieramy solą. Z piwa, musztardy, miodu i pieprzu Cayenne przygotowujemy marynatę. Posoloną golonkę wsadzamy do marynaty na 15 minut. Po tym czasie golonkę przekładamy do blachę dopieczenia i polewamy częścią marynaty, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie polewamy golonkę resztą marynaty i pieczemy jeszcze 15 minut po tym czasie skórka golonki powinna się zarumienić i zrobić odpowiednio chrupiąca. (Jeśli potrzeba przedłużamy czas pieczenia dodatkowo możemy ustawić funkcję grilla).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Golonki Miód Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować