Gata (kuchnia ormiańska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw dzielimy mąkę na dwie części: jedną na ciasto, drugą na nadzienie. Trzeć margarynę na dużej tarce, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać z mąką. Dodaj sodę i wanilinę. Ponownie zamieszaj i przynieś ciasto do takiej konsystencji, aby nie przyklejało się do dłoni. Wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj nadzienie. Zmieszaj cukier, orzechy i wanilinę, aż uzyskasz gładkość. W razie potrzeby cukier można zastąpić miodem.
Bierzemy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Weź jedną z nich i rozwałkowujemy na grubość 3 cm, przykryj ją równomiernie na całej powierzchni i zwiń na rolkę. Aby nasz gata był lepiej rumiany, posmaruj go żółtkiem jajek i pokrój na kawałki w kształcie trójkątów lub prostokątów, a na rolkach możesz przebijać różne wzory widelcem.
Rozgrzej piekarnik w 180 ° C i piecz przez około 10 minut. Więc ugotuj pozostałe ciasto.
Komentarze