smażone serniczki - Kuchnia rosyjska

4.46 (182 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dobre śniadanie to właśnie - serniczki. Danie kuchni rosyjskiej, popularne na Wschodzie. Można je jesć ze śmietaną lub dżemem. Możesz je przygotować dla dzieci.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ser twarogowy (półtłusty) - 400 g.
    jajka 2 szt.
    cukier 3-4 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    mąka 4 łyżki
    olej do smażenia
    (można dodać rodzynki, żurawinę, sezam, siemię lniane i in.)
Wystaw ocenę:

4.46 (182 ocen)

Zobacz również:

Placki Ser

Smażone serniczki - kuchnia rosyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ser twarogowy z cukrem i jajkiem.
  • 2. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia (tu możemy również dodać bakalie lub sezam/siemię lniane).
  • 3. Z ciasta kręcimy gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i tniemy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 8 mm. Obtaczamy w mące i smażymy serniczki na złocisty kolor.
    Gotując dla dzieci można rozwałkować ciasto na placek o grubości 5-7 mm i wycinać za pomocą foremek różne postaci (zwierzątka, serduszka i in.).
  • 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować