Dobre śniadanie to właśnie - serniczki. Danie kuchni rosyjskiej, popularne na Wschodzie. Można je jesć ze śmietaną lub dżemem. Możesz je przygotować dla dzieci.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ser twarogowy (półtłusty) - 400 g.
jajka 2 szt.
cukier 3-4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 4 łyżki
olej do smażenia
(można dodać rodzynki, żurawinę, sezam, siemię lniane i in.)
Smażone serniczki - kuchnia rosyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy ser twarogowy z cukrem i jajkiem.
2.Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia (tu możemy również dodać bakalie lub sezam/siemię lniane).
3.Z ciasta kręcimy gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i tniemy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 8 mm. Obtaczamy w mące i smażymy serniczki na złocisty kolor.
Gotując dla dzieci można rozwałkować ciasto na placek o grubości 5-7 mm i wycinać za pomocą foremek różne postaci (zwierzątka, serduszka i in.).
Komentarze