Smakuje wybornie, szczególnie że z własnej działki.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg truskawek
1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
sok z jednej średniej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki
Frużelina truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki.
Włożyłem owoce do garnka, zasypałem cukrem ( szklankę cukru, potem dosłodziłem wg smaku).
Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny.
Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem.
Komentarze