Frużelina truskawkowa

5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smakuje wybornie, szczególnie że z własnej działki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
    sok z jednej średniej cytryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
    około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Frużelina truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki.
    Włożyłem owoce do garnka, zasypałem cukrem ( szklankę cukru, potem dosłodziłem wg smaku).
    Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
    Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny.
    Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
    Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować