Frużelina truskawkowa

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Domowa frużelina najlepiej smakuje
z sezonowych owoców.
Dlatego dziś truskawkowa. Świetna do zajadania samodzielnie, do naleśników,
gofrów, deserów.
Zrobiłam naleśniki, było pysznie :)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g. truskawek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3 łyżki cukru ( w zależności od słodkości truskawek)
    1/4 szklanki wody
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dżem truskawkowy

Frużelina truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frużelina truskawkowa 1. Truskawki umyć i usunąć szypułki.
    Pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka. Dodać cukier i podgrzać.
  • Frużelina truskawkowa 2. Gotować na małym gazie 5-7 minut, następnie dodać sok z cytryny.
    Mąkę wymieszać z wodą tak żeby nie było grudek. Wlać do truskawek
    i mieszać aż zgęstnieje. Wyłączyć gaz.

    Frużelinę można wykorzystać na bieżąco, lub przełożyć do wyparzonych
    słoiczków i zapasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować