Eklery z bitą śmietaną, pyszne lekkie eklerki

4.49 (194 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Są to podłużne, lekkie ciastka z ciasta parzonego napełnione kremem lub bitą śmietaną i polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    *z proporcji wychodzi bardzo dużo eklerków

    CIASTO PARZONE

    -250g masła
    -500 ml wody
    -2 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
    -pół łyżeczki soli
    -8 dużych jajek

    NADZIENIE

    -1 l śmietanki 30 lub 36%
    -4 łyżki cukru pudru

    POLEWA

    -200g dowolnej czekolady np deserowej
    -50g masła
    -5 łyżek mleka

    DODATKOWO

    -cukier puder do posypania eklerków
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Ciastka Eklerki

Eklery z bitą śmietaną, pyszne lekkie eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła.
    Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka.

    Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy.
    Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.


    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, i wyciskamy podłużne eklerki. Muszą być w odstępach od siebie bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie.



    Eklery wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni
    i pieczemy najpierw około 20 minut a potem dosuszamy zmniejszając temp do 130 stopni około 10 minut.
    Eklerki powinny mieś piękny złoty kolor, i być lekkie.

    Tak postępujemy z całym ciastem.

    Eklery studzimy


    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
    Każdego eklerka przecinamy delikatnie ostrym nożem, napełniamy ubitą śmietaną i przykrywamy górną częścią.
    Do czekolady dajemy masło i mleko i rozpuszczamy wszystko np nad kąpielą wodną lub w mikrofali
    W polewie maczamy część eklerów, a część posypujemy cukrem pudrem.
    I gotowe :) Eklerki przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować