Eklery z bitą śmietaną, pyszne lekkie eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła.
Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka.
Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy.
Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, i wyciskamy podłużne eklerki. Muszą być w odstępach od siebie bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie.
Eklery wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni
i pieczemy najpierw około 20 minut a potem dosuszamy zmniejszając temp do 130 stopni około 10 minut.
Eklerki powinny mieś piękny złoty kolor, i być lekkie.
Tak postępujemy z całym ciastem.
Eklery studzimy
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Każdego eklerka przecinamy delikatnie ostrym nożem, napełniamy ubitą śmietaną i przykrywamy górną częścią.
Do czekolady dajemy masło i mleko i rozpuszczamy wszystko np nad kąpielą wodną lub w mikrofali
W polewie maczamy część eklerów, a część posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe :) Eklerki przechowujemy w lodówce.
Komentarze