Duszona w białym winie i śmietanie pierś indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą pierś indyka marynujemy. Przyrządzenie marynaty: przesmażamy starte marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła, dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić.
2.Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić.
3.Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36% i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek.
4.Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku, mieszając i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni.
5.Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki- żulinki ,delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy.
6.Na patelni przesmażamy czosnek i chili, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku –ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru.
7.Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rucoli.
Komentarze