Drożdzówki z twarogiem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka wsypać drożdże trochę cukru i mąki,wymieszać i pozostawić na chwilę,żeby drożdże zaczęły pracować,odstawić na 10-15 min.
Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
Do miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić wyrośnięte drożdże,żółtko,wlać kefir,i zacząć wyrabiać ciasto,po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok.10 min.ciasto ma być elastyczne i jednolite.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
Po godz.wyjąć ciasto z miski,krótko wyrobić ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie,uformować wałek i pokroić na kawałki(u mnie akurat lubimy większe drożdżówki,więc zrobiłam 6 szt.ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt.wyjdzie).
Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę,układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
Po tym czasie zrobić spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej kulce(posypałam delikatnie wgłębienia cynamonem),nadziać twarogiem(składniki nadzienia wymieszać razem w miseczce),na twaróg wyłożyć ulubione owoce,boki posmarować rozbełtanym białkiem,posypać całość kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę,wyrabiać ręką aż powstaną okruszki).
2.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.do zarumienienia,piec w temp.180 C.
Gotowe można polać lukrem,lub posypać cukrem pudrem.
Porady
Do twarogu można dodać również rodzynki lub żurawinę.
Komentarze