Drożdzówki z Twarogiem i Kruszonką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Śniadanie na słodko,swojskie drożdżówki to swojskie.Dawno takich nie robiłam,więc tym bardziej zjedliśmy ze smakiem.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-10 szt.

    Ciasto:

    50 ml ciepłego mleka
    7 g drożdży instant
    70 g masła
    200 ml kefiru
    1 żółtko
    1 łyżeczka płaska soli
    50 g cukru
    400 g mąki pszennej

    Nadzienie:

    250 g twarogu w kostce (półtłusty)
    50 ml mleczka zagęszczonego
    12 g kaszy manny
    opcjonalnie cukier waniliowy

    Kruszonka:

    30 g mąki pszennej
    30 g cukru pudru
    20 g masła
    opcjonalnie cynamon

    Dodatkowo:

    kawałki mrożonej truskawki lub innego owocu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Ciasto

Drożdzówki z twarogiem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki. 1. Do ciepłego mleka wsypać drożdże trochę cukru i mąki,wymieszać i pozostawić na chwilę,żeby drożdże zaczęły pracować,odstawić na 10-15 min.
    Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić wyrośnięte drożdże,żółtko,wlać kefir,i zacząć wyrabiać ciasto,po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok.10 min.ciasto ma być elastyczne i jednolite.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
    Po godz.wyjąć ciasto z miski,krótko wyrobić ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie,uformować wałek i pokroić na kawałki(u mnie akurat lubimy większe drożdżówki,więc zrobiłam 6 szt.ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt.wyjdzie).
    Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę,układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
    Po tym czasie zrobić spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej kulce(posypałam delikatnie wgłębienia cynamonem),nadziać twarogiem(składniki nadzienia wymieszać razem w miseczce),na twaróg wyłożyć ulubione owoce,boki posmarować rozbełtanym białkiem,posypać całość kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę,wyrabiać ręką aż powstaną okruszki).
  • Drożdżówki. 2. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.do zarumienienia,piec w temp.180 C.
    Gotowe można polać lukrem,lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Do twarogu można dodać również rodzynki lub żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Drożdżówki z twarogiem i truskawkami

To może cię zainteresować