Drożdżowe bułeczki z krówkami, twarogiem i kruszonką to świetna propozycja na kolację do szklanki mleka.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4,5szklanki mąki,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1,5 szklanki mleka,
50 g rozpuszczonego masła,
Nadzienie;
300 g sera twarogowego,
1 łyżka cukru,
12 krówek.
Kruszonka
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła.
Drożdżowe bułeczki z krówkami, twarogiem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto dzielimy na 12 cżęści i robimy kulki.
Twaróg mieszamy z cukrem.
Kulki lekko spłaszczamy wykładamy łyżkę masy serowej i krówkę, zlepiamy tworząc kulę.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą.
Posypujemy bułeczki.
Komentarze