Drożdżówki z kruszonką

4.44 (185 ocen)

  • 60 min

Przepis babci Stasi

  • 60 min

Składniki:

  • 3szkl mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    3/4szkl mleka
    2 jaja
    15g drożdży
    60g margaryny
    szczypta soli
    jajo do posmarowania, kruszonka

    Kruszonka
    50g mąki
    30gmargaryny
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.44 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn z letniego mleka,1/4szkl mąki, soli, łyżki cukru. Zaczyn pozostawić na 10min do wyrośnięcia. Margarynę roztopić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę cukru, mąkę, jaja, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować kwadrat. Ciąć paski ciasta szer ok 1cm. Paski skręcać i zwijać w ślimaka. Buki smarować jajem i posypać kruszonką.
    Pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min
    Piec 180C ok 20-30 min
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować