Kruche ciasto bezowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche zagnieść. Podzielić na dwie części. Pozostawić na 10 min do schłodzenia w lodówce. Kruche placki rozwałkować na 2blaszkach. Ułożyć każdym wierzchu śliwki.
Białka na bezę ubić z cukrem i szczyptą soli. Masę podzielić na dwie części wyłożyć na śliwkach z kruchym ciastem. Na jednej z masie białek rozsypać drobno pokrojone orzechy. Placki piec ok 40 min 180C
Pozostawić do ostygnięcia.
Masa
Wodę z cukrem i kakao podgrzać aby woda odparowała i masa zgęstniała. Ostudzić po czym dodać po żółtku i po trochu margaryny. Krem wyłożyć na ciasto kruche ze śliwkami i bezą bez orzechów. Na wierzchu ułożyć drugi kruchy blat z bezą i orzechami.
Smacznego
Komentarze