Kruche ciasto bezowo-śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis otrzymałam na dożynkach od pań z kółka gospodyń.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    300g mąki pszennej
    150g margaryny
    60g cukru
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany
    2 żółtka

    śliwki bez pestek

    Beza
    5 białek
    800g cukru
    szczypta soli
    200g orzechów

    Masa
    100g cukru
    1/2szkl wody
    1łyżka kakao
    3 żółtka
    150g margaryny

Kruche ciasto bezowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche zagnieść. Podzielić na dwie części. Pozostawić na 10 min do schłodzenia w lodówce. Kruche placki rozwałkować na 2blaszkach. Ułożyć każdym wierzchu śliwki.
    Białka na bezę ubić z cukrem i szczyptą soli. Masę podzielić na dwie części wyłożyć na śliwkach z kruchym ciastem. Na jednej z masie białek rozsypać drobno pokrojone orzechy. Placki piec ok 40 min 180C
    Pozostawić do ostygnięcia.
    Masa
    Wodę z cukrem i kakao podgrzać aby woda odparowała i masa zgęstniała. Ostudzić po czym dodać po żółtku i po trochu margaryny. Krem wyłożyć na ciasto kruche ze śliwkami i bezą bez orzechów. Na wierzchu ułożyć drugi kruchy blat z bezą i orzechami.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy