Drożdżówki z budyniem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szklanki wkrusz drożdże. Dodaj jedną łyżkę cukru, łyżkę mąki i łyżkę mleka (wszystkie składniki uszczknij z odmierzonych wcześniej porcji do ciasta). Całość dobrze razem rozetrzyj i odstaw w ciepłe miejsce. Możesz szklankę zakryć ręcznikiem papierowym. Po 20 minutach zaczyn powinien urosnąć i zamienić się w buzującą piankę.
W sporej misce umieść 2 szklanki mąki (minus łyżka z zaczynu), 2 łyżki cukru, 3 żółtka, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz zaczyn. Ciasto wyrabiaj 3-4 minuty aż zamieni się w lśniącą, gładką i elastyczną kulę.
Ciasto przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Ciasto lekko rozciągnij i podziel na 8 równych kawałków. Z każdego uformuj kulkę i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych, sporych odstępach.
Panownie je przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 st . W każdej bułce zrób delikatnie wgłębienie na środku, by powstało gniazdko.Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu i nakładaj zimny na bułeczki.Piecz 20 min
posypać cukrem pudrem
Komentarze