Drożdżówki z budyniem i borówką

4.47 (184 ocen)

Drożdżówki wypełnione po brzegi budyniem. Z borówką amerykańską i kruszonką to smaczny początek dnia.

Składniki:



  • CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    100g masła
    1 jajko
    25g drożdży
    1/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    BUDYŃ:
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    3 łyżki cukru z wanilią
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    KRUSZONKA:
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    25g masła
    borówka amerykańska

Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Zaczyn odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mleka, cukru, jajko i mąkę. Wyrobić ciasto, a pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać, aż masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Ćwierć szklanki mleka odlać i dodać do tego mąki i żółtka. Dobrze roztrzepać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać mieszankę jajeczną i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, zrolować i pociąć na 12 części. Z każdej uformować kulki i odstawić do wyrośnięcia. W każdej kulce robić wgłębienie za pomocą szklaneczki. Nałożyć budyń i borówki. Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką ( wszystkie składniki roztarte w dłoniach). Piec w 190*C przez 20min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować