Drożdżowe ze śliwką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, letniego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki przygotować rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
2.Jajka i żółtka wbić do oddzielnej miski, dodać cukier i dokładnie zmiksować.
3.Pozostałe składniki wymieszać ze sobą, dodać ubite jajka, rozczyn oraz rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.
4.Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość.
5.Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować.
6.Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść.
7.Blaszkę /20x20 cm/ wysmarować masłem.
8.Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć do formy, rozciągnąć równomiernie palcami po całości blaszki.
9.Na cieście ułożyć ciasno połówki śliwek - skórką do spodu.
10.Wierzch posypać kruszonką. Zostawić chwilę do podrośnięcia.
Komentarze