REKLAMA

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

wyświetlono: 7822 | dodany do książki kucharskiej: 19 | polecenia: 0

Rewelacyjny placek do porannej kawy, na spotkanie z przyjaciółmi i niedzielny deser :)

opublikowany: 18.07.2013
Udostępnij Pinterest
  • 4 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    10 dag drożdży
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    5 jaj (roztrzepać widelcem)
    szczypta soli
    1 szkl mleka
    1 szkl oleju
    5 szkl mąki

    KRUSZONKA:
    6 łyżek mąki
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru

    dodatkowo 1/2 kg śliwek np węgierek
Ocena:

(średnia 4.49 z 162 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. WAŻNE: ZACHOWAĆ KOLEJNOŚĆ SKŁADNIKÓW!!!

    Pokruszyć drożdże, dodać kolejno wszystkie składniki. Odstawić na 3 godziny bez mieszania. Po tym czasie wymieszać mikserem na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do dużej blachy.
  • 2. Śliwki umyć, pokroić na połówki, opruszyć mąką. Układać na cieście środkami do góry.
  • 3. Przygotować kruszonkę: wymieszać wszystkie składniki do połączenia. Posypać placek. Piec 40 min w temp 180st.

Porady

Zamiast śliwek można użyć innych sezonowych owoców lub bakalii.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wwwilovebakepl wwwilovebakepl

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką

kategoria: bułki drożdżówka Desery opublikowany: 05.09.2014 | wyświetlono: 1080 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE