Domowy chleb z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kaszę płuczemy na sitku i zalewamy wodą (ok. 750 ml). Moczymy przez co namniej 8h. Można przez całą noc.
2. Po upływie określonego czasu (rano), mieszamy kaszę i uzupełniamy wodą. Kasza powinna znajdować się pod ok 2 cm wody. Odstawiamy na kolejne 8 h lub do wieczora.
3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
4. Zlewamy nadmiar wody z kaszy, dodajemy sól i miksujemy blenderem. Ciasto nie powinno być całkowicie gładkie, więc nie miksujemy zbyt długo.
5. Przelewamy całość do formy i wkładamy do zimnego piekarnika na kolejne 8h lub całą noc.
6. Rano nie wyjmując ciasta, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy ok 55min, aż skórka popęka, a chleb będzie miał rumiany kolor.
7. Kroimy dopiero po wystygnięciu.
Komentarze