Czosnkówka

5 (196 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna,rozgrzewająca czosnkówka. Przepis zaczerpnięty od Ewy Wachowicz z drobnymi zmianami:) Pachnąca cudownie czosnkiem który jest zdrowy i wspomaga nasz organizm w walce z przeziębieniem.Czosnek swojski z działki który sadzę na zimę ,otulam jak pierzynką, końskim obornikiem.Zdrowy bo bez sztucznych nawozów.Zupka idealna na zimowe,mrożne dni...czy postny obiadek :) Łatwa i szybka w przygotowaniu !

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10-12 ząbków czosnku
    2 serki topione śmietankowe
    200 gram śmietany 18%
    woda
    sól,pieprz
    cztery kromki chleba
    łyżka oleju rzepakowego
    ser żółty
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czosnkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy.Do gotującej sie wody wrzucamy dwa serki topione i gotujemy na małym ogniu aż się rozpuszczą(mieszamy).Czosnek przepuszczamy przez praskę na gazik(kwadratowy opatrunek),przeciwległe rogi wiążemy w paczuszkę.Tak przygotowany czosnek w gaziku wrzucamy do zupy.Gotujemy ok.10 min,dodajemy śmietanę-sól,pieprz do smaku.
    Grzanki: chleb kroimy w kosteczki,rumienimy na łyżce oleju rzepakowego do chrupkości i zabrązowienia:)
    Zupę wlewamy na talerz,posypujemy grzankami i tartym serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować